Hem » Om Verum

EN NYTTIG RESA

Historien om Verum

Norrländsk tradition och modern vetenskap.

Verum är resultatet

av kärlek mellan norrländsk tradition och modern vetenskap.

Långt före kylskåpens tid lärde sig bönderna konservera mjölk genom att tillsätta mjölksyrabakterier. Resultatet blev olika typer av filmjölksprodukter. I norra Sverige använde man bakterier från växten ”tätört” och därför kallades produkterna för ”täte” eller ”tätmjölk”.

Varje gård hade sin egen unika tätmjölkskultur, och tätmjölken var känd för sina fördelar för magen och hälsan.

Spenvarm mjölk hälldes i träkärl bestruket med tätörtsblad. När mjölken mognat ett par dagar var den näringsrik, god och färdig att dricka. En del sparades i kärlet till nästa omgång då mjölken kunde hällas direkt i kärlet och kulturen behöll sina fina egenskaper till nästa sats. Tätfilen togs med på resor till fäboden eller skogen och var känd för att lindra magbesvär och andra krämpor. Den ansågs så nyttig att bakteriekulturen packades med i koffertar när svenska folket emigrerade till Amerika, torkad på linnetyg.

och så föddes idén om Verum…

Vetenskapen kom in i bilden i början av 1970-talet när professor Stig Holm från Umeå universitet beslöt sig för att närmare utforska tätmjölkens egenskaper. Vad var myt och vad var sanning? Under 1973 och 1975 samlade han in och frös ner prover av gamla tätmjölkskulturer från Västerbotten och Norrbotten. Först i mitten av 1980-talet började Stig Holm och PhD Eva Grahn Håkansson tillsammans undersöka de infrysta proverna.

Genom att isolera olika stammar av mjölksyrabakterier fann man en rad olika bakteriestammar som alla hade förmågan att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier.

Ett av de tätmjölksproverna, från en gård i Skellefteåtrakten, utmärkte sig och patenterades och gavs namnet Lactococcus lactis L1A. Genom ett samarbete med Norrmejerier blev det utgångspunkten för utvecklingen av filmjölken Verum

Verum fortsätter utvecklas

Lactococcus lactis L1A trivdes inte i yoghurtkulturen, så forskarteamet utvecklade i stället Lactobacillus rhamnosus LB21 och möjliggjorde därmed en lansering av Verum yoghurt. Idag är Verum varsamt sockrad och berikad med bland annat antioxidanter som C- och D-vitamin för en ännu bättre produkt. Verum är en fyllig, krämig och riktigt god fil och yoghurt gjord av norrländsk mjölk med en unik bakteriekultur – precis som vi tycker att sann njutning ska vara. Att börja dagen med Verum ger en riktigt god och bra start på dagen!

Förpackningen är gjord på helt förnybart material och kartongen kommer från ansvarsfullt odlad skog och växtbaserad kork för att minska belastningen på miljön och vår planet. En annan viktig fråga är att minska matsvinnet. Du kan enkelt minska matsvinnet genom att lukta och smaka på maten innan den slängs, då många livsmedel håller långt efter bäst före-datumet. Märkningen som syns på våra förpackningar ska påminna om att lukta och smaka på filen, den är ju för god för att slängas i onödan! Verum har funnits i över 30 år med en enda målsättning, att du ska må bra. Nu när du har koll på vår historia hoppas vi att det goda smakar ännu bättre!

Verum är resultatet av kärlek mellan norrländsk tradition och modern vetenskap.

Norrmejerier och Verum – För en hållbar framtid

Verum är en del av Norrmejeriers ekonomiska förening och ägs av de norrländska mjölkbönderna. Mejerierna finns idag i Umeå i Västerbotten och i och Luleå i Norrbotten. Norrmejeriers vision är att göra gott för Norrland och bidra till planetens välmående, och vi har en lång tradition av att hushålla med resurser och strävar alltid efter de bästa miljö- och klimatvalen. Vi arbetar aktivt med att göra det vi kan för att minska den globala klimatbelastningen och säkra framtiden för kommande generationer. Läs mer på www.norrmejerier.se.