Verum_halsa

Mjölksyrebakterier – magens bästa vän

Du har säkert hört ordet mjölksyrebakterier någon gång. Men vad är det egentligen? Och vad är det bra för? Här reder vi ut begreppet.

1. Vad är det?

Mjölksyrabakterier har egentligen inget med mjölk att göra utan är ett samlingsnamn för bakterier som producerar mjölksyra. Människan har länge använt mjölksyrabakterier för att spara och bevara råvaror längre. Men även för att ge bra smak och konsistens i vissa livsmedel. Mjölksyrabakterier förekommer i vår mat och ingår i den normala bakteriefloran hos människan. Mjölksyrabakterier får energi genom jäsningsprocessen.

2. Vad gör det för nytta i kroppen?

Mjölksyrebakteriernas främsta uppgift är att skydda oss från sjukdomsframkallande bakterier och att hjälpa till med nedbrytning av maten när vi äter så att viktiga näringsämnen kan tas upp av kroppen användas för att hålla oss friska och starka.

3. Vilken mat hittar man det i?

– syrade mjölkprodukter (fil, yoghurt)
– mjölksyrade grönsaker, till exempel surkål, mjölksyrade morötter och rödbetor
– kimchi (koreansk blandning av mjölksyrade grönsaker)
– surdegsprodukter, till exempel finskt surdegsrågbröd
– kombucha (syrad dryck)
– tempeh (tofu)
– misosoppa.
– honung
– syrade charkprodukter (isterband)

bakteriechill