Ursprunget

Före kylskåpets tid

Historien om Verum är en berättelse om hur tradition och folktro gör ett osedvanligt lyckat möte med modern vetenskap och mejerinäring.

I centrum står mjölken – en viktig färskvara. Långt före kylskåpets tid var man tvungen att uppfinna annorlunda metoder för att förlänga mjölkens hållbarhet. Ett sätt var att låta mjölken mogna till tätfil genom att tillsätta en bakteriekultur. Hur länge tätfil tillverkats är oklart. Känt är att människor redan på vikingatiden åt tätfilsliknande mejeriprodukter. Från mitten av 1700-talet hittar vi också beskrivningar av tätfil, bland annat i Carl von Linnés skrifter.

Återanvändning

Tätfilen bereddes genom att spenvarm mjölk hälldes i en skål som bestrukits med blad från tätört. Efter ett par dagars mognad var tätfilen färdig att ätas. Varje gård tillverkade sin egen tätfil och hade därmed också sin unika bakteriekultur. Den påverkades av en rad olika faktorer som djurens foder, människorna som bodde på gården och den kultur som fanns i väggarna.

De som provat metoden i modern tid berättar att man ska plocka de mest slemmiga bladen från tätörten, de närmast marken, och att skörden sker på våren. Resultatet blir en filkultur som kan användas om och om igen. Det går även att frysa kulturen och använda den senare. Förr i tiden skickades torkade blad eller linnetyg bestruket med tätfil till släktingar och vänner i Amerika, så att de också kunde göra sin egen tätfil.

En gammal tradition återföds

Med tiden föll tätfilen i glömska. Men på 1970-talet börjar några forskare på Umeå Universitet intressera sig för tätfilen och dess olika bakteriekulturer. De börjar samla in prover på tätfilskulturer från olika gårdar i Västerbotten och Norrbotten.

Proverna, som de lät frysa in, skulle komma väl till pass 10 år senare när vi på Norrmejerier bestämde oss för att använda oss av de gamla bakteriekulturerna. Efter en massa tester bestämde vi oss för att gå vidare med en speciell mjölksyrabakterie från en gård i norra Västerbotten, Lactococcus lactis L1A. Tillsammans med forskarna började vi nu utveckla den fil som idag är känd som Verum Hälsofil. Sedan dess har vi utökat vårt sortiment med Verum Hälsoyoghurt och Verum Drickyoghurt i en massa goda smaker. En genuin tradition som vi håller levande i din närmaste kyldisk, så att du kan njuta av den varje dag.