Laktos – känslig eller intolerant?

Laktosintolerans hör till ett av våra vanligaste magproblem. På den här sidan har vi tagit hjälp av en kostrådgivare för att förstå lite mer om hur magen fungerar. Här kan du lära dig mer om vad det innebär att leva med laktosintolerans.

 

Först – vad är ens laktos?
Laktos – mjölksocker – är en naturligt förekommande sockerart i mjölk, detta socker kallas även för disackarid.

Vad är då laktosintolerans?
Laktosintolerans innebär att man har en begränsad förmåga att bryta ner och absorbera laktos (mjölksocker) i tunntarmen. Den nedsatta förmågan att bryta ner laktos beror på en enzymbrist i tunntarmens slemhinna. Det medför att laktos fortsätter ner till tjocktarmen där tarmbakterier omvandlar den till bland annat gaser. Man kan i olika grad få uppspändhet, gaser, magsmärtor och diarré. Vanligtvis klarar den laktosintolerante av att konsumera mindre mängder laktos, men graden av känslighet varierar från person till person. Genom att kontinuerligt få i sig små mängder laktos kan en viss aktivitet av laktasenzymet bibehållas. Att helt sluta med all laktos innebär vanligtvis att laktasproduktionen avtar eller helt upphör och en följd av detta blir man då mer intolerant än vad man var ifrån början.

Kan man bara vara känslig mot laktos?
Absolut. Det är viktigt att skilja på laktosöverkänslighet och intolerans. Upplever du en svullen och gasig mage, då är du överkänslig. Blir du riktigt dålig med kramper och diarré så är du förmodligen intolerant. Ibland räcker det med att dra ned på den totala mängden mejeriprodukter för att minska belastningen på mage/tarm. Eller pröva en laktosfri produkt under en period och se hur du mår. Misstänker du intolerans så sök läkare.