``När man mår bra är det lättare att leva livet``

HISTORIEN

Filmjölkens historia.

Berättelsen om Verum är berättelsen om hur tradition och folktro möter modern vetenskap och mejerinäring.

Exakt när traditionen börjar vet ingen, men långt före kylskåpens tid lärde sig bönderna konservera mjölk genom att tillsätta mjölksyrabakterier. Resultatet blev olika typer av filmjölksprodukter. I norra Sverige kallades de tätmjölk, eftersom man använde bakterier från växten tätört.

Varje gård hade sin egen speciella tätmjölkskultur. Spenvarm mjölk hälldes i ett träkärl bestruket med blad från tätört. När mjölken stått och mognat ett par dagar var den näringsrik, god och färdig att äta. En liten sats sparades i kärlet till nästa omgång då mjölken kunde hällas direkt i kärlet, kulturen behöll sina fina egenskaper till nästa sats.

Tätfilen packades med inför längre vistelser hemifrån, exempelvis till fäboden eller till arbetet i skogen. Tätmjölken betraktades också som ytterst välgörande för magbesvär och andra krämpor. Den ansågs så nyttig att bakteriekulturen packades med i koffertar när svenska folket emigrerade till Amerika. Genom att doppa en bit linnetyg i en skål med tätfil kom de nyttiga bakterierna med i torkad form.

HISTORIEN

…och så föddes idén om Verum

Vetenskapen kom in i bilden i början av 1970-talet, genom professor Stig Holm vid Umeå universitet som bestämde sig för att närmare utforska tätmjölkens egenskaper. Vad var myt och vad var sanning? Under åren 1973-1975 lät han samla in och frysa ner en mängd prover på gamla tätmjölkskulturer från gårdar i Västerbotten och Norrbotten.

Först i mitten av 1980-talet började Stig Holm tillsammans med PhD Eva Grahn Håkansson undersöka de infrysta proverna. Genom att isolera olika stammar av mjölksyrabakterier fann man en rad olika bakteriestammar,  som alla hade förmågan att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier.
Bland alla tätmjölksprover fanns ett, från en gård i Skellefteåtrakten, som visade sig vara vida överlägset de andra! Denna mjölksyrabakterie patenterades och gavs namnet Lactococcus lactis L1A, och genom ett samarbete med Norrmejerier blev den utgångspunkten för utvecklingen av filmjölken Verum.

BAKTERIEKULTUR

Verum idag

Lactococcus lactis L1A trivs inte i en yoghurtkultur så samma forskarteam utvecklade Lactobacillus rhamnosus LB21 och möjliggjorde därmed en lansering av Verum yoghurt. Idag är Verum också berikad med bland annat C- och D-vitamin.
Verum är resultatet av kärlek mellan norrländsk tradition och modern vetenskap.
Krämig och god fil och yoghurt gjord med omtanke av norrländsk mjölk – precis som en sann njutning ska vara. I sortimentet finns en Verum för alla. Yoghurten är laktosfri och finns liksom filen både som naturell och i många smakvarianter.

Att börja dagen med Verum ger en välmående och välsmakande start. Verum sätter tonen för dagen, helt enkelt. I Verum möts tradition och innovation. Goda smaker och unik bakteriekultur. Och du får en god start på dagen, i dubbel bemärkelse.

Visste du att Verum faktiskt betyder sann, på riktigt?