De 5 vanligaste orsakerna till magont

Varje mage är unik och alla kan få magont. Men trots det finns det problem som är vanligare än andra. Och när det finns problem finns det också tips och lösningar. Här pratar vi om alltifrån stress till intolerans. På den här sidan har vi tagit hjälp av en kostrådgivare för att förstå lite mer om hur magen, bakterierna och immunförsvaret hänger ihop!

1. Stress

Vad betyder det?: Hjärnan och magen är bästa kompisar. När du upplever stress så reagerar hela kroppen. Du kan få huvudvärk, värk i ryggen och framför allt – magont. När vi stressar förändras bakteriebalansen i tarmarna. Halten av nyttiga laktobakterier med positiva hälsoeffekter minskar medan sjukdomsframkallande grupper i bakteriefamiljen växer.

Hur hanterar jag det?: Förutom att stanna upp och försöka att ge dig själv små mikropauser i vardagen så är det bra att även ge magen något bra att jobba med. Undvik godis och snabbmat. Ta istället en skål med naturell yoghurt eller fil, toppa med banan, 1 tsk svensk honung och lite nötter. Har du bråttom, mixa alltsammans och ta med som smoothie! Och ta ett djupt andetag.

2. Gaser – uppblåst och ballongmage

Vad betyder det?: Gaser i magen är inte farligt, det är fickor av luft som bildats i tarmen. Undvik problemet genom att undvika eller dra ned på mängden kål, ärtor och mjölmat. Tänk på att tugga maten ordentligt så att maten inte kommer ned i för stora bitar. Undvik gärna tuggummi som bidrar till att man ”sväljer” mer luft. Har du däremot slarvat med maten, ätit mycket skräp, inte tagit god tid på dig på toa eller inte rört på dig ordentligt och inte ätit ordentligt så kan du drabbas av förstoppning. Även då kan det bildas gaser, då av matrester som ligger kvar och jäser i tarmen vilket kan ge magont.

Hur hanterar jag det?: Lyssna på magen! När den signalerar ”toa” så gå! Ta dig tid och försök få magen att förstå att du gärna tar dig den tiden som krävs. Magen gillar regelbundenhet. Försök hitta en ”toastund” varje dag. En trög mage kan sakna fibrer och vatten. Är det redan kört? Försök då med katrinplommonjuice, aprikoser eller torkade fikon. 300 mg magnesium som brustablett till kvällen eller 1 dl aloe vera juice på morgonen. Funkar inte det, be om råd på apoteket. Vänta inte för länge!

3. Känslig mage – intolerans

Vad betyder det?: Olika perioder i livet kan vi vara överkänsliga mot olika råvaror. Vi har oftare en tåligare mag och tarmflora som yngre, som sedan avtar och vi kan reagera kraftigare när vi blir äldre. Det är stor skillnad mellan överkänslighet och intolerans.

Hur hanterar jag det?: Får du ofta ont i magen efter en måltid? Börja med att föra en dagbok och skriv upp vad du äter, när du går på toa och när du har magont. När du börjar se ett mönster, uteslut då en råvara i taget och fortsätt dina iakttagelser. D.v.s. en vecka utan gluten/mjölmat, en vecka laktosfritt, en vecka utan råa grönsaker, osv.

4. Magkatarr

Vad betyder det?: Om du tror att du har blivit drabbad så är kontakt med läkare det bästa du kan göra, då obehandlad magkatarr efter en längre tid kan resultera i magsår. Stress, oro, snabbmat och alkohol kan utlösa en magkatarr vilket helt enkelt är en inflammation i magsäckslemhinnan som känns igen på svid och sug och sura uppstötningar.

Hur hanterar jag det?: Var noga med att inte äta något som ytterligare kan irritera slemhinnorna i magsäcken. Ett första steg mot att lätta besvären kan vara att utesluta alkohol, rökning, kaffe och läsk samt starkt kryddad och processad mat. Försök äta mer lättsmält mat (som kokt kyckling eller fisk tillsammans med kokta grönsaker) och undvik friterat och mat med hård stekyta. Fibrer kan också vara svårsmält för vissa magar, så försök hålla nere mängden under en tid för att se om besvären lättar. Även hur och var du äter maten kan ha inverkan på dina besvär. Äter du endast ett par gånger under dagen men stora måltider, istället för ofta och mindre? Blir lunchen ofta stressad, på språng eller framför datorn, istället för i lugn och ro? Försök att äta regelbundet och i en mer avslappnad miljö. Prata med en läkare om du försökt justera dina matvanor men utan resultat.

5. För mycket av det goda – socker och snabbmat

Vad betyder det?: Har du haft en period av alltför mycket av det goda livet? Långhelger med mycket godis eller semester med alkohol och processad mat? Eller kanske ett kraftigt sötsug?

Hur hanterar jag det?: Skriv först upp vad du vill äta under en dag, hur en bra frukost, lunch och middag ska se ut. Då har du gjort en målbild för hur du vill att din dag ska se ut. Sedan skriver du upp hur dagen blev och ger det hela två veckor. Det är den tiden som krävs för att hjärnan ska fatta att det är en beteendeförändring på gång. Undvik all sötad och processad mat under dessa två veckor. Välj gärna naturell fil eller yoghurt med osötad müsli och färska bär, ev smörgås samt kaffe/te till frukost. Låt både lunch och middag bli naturlig och rik på mättande proteiner från ägg, kyckling eller fisk, samt mycket grönsaker, både varma och kalla till båda målen. Se till att du blir mätt på bra mat.

Kom ihåg att vid långvariga problem eller kraftigt magont är det viktigt att kontakta vårdcentralen eller sjukvårdsupplysningen

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.