Hem » Hälsa » Mer nyttigheter

MER NYTTIGHETER

Antioxidanter och
näringsrika ämnen

Det är inte alltid lätt att veta hur vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem här.

Vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala muskelfunktion och normala benstomme. Vitaminen bildas på huden genom solens UV-strålning och finns naturligt i ett fåtal livsmedel som fet fisk och svamp. Vitaminberikade livsmedel som fil och yoghurt är också bra källor.

Att vara ute i solen (utan att bränna sig) hjälper kroppen att producera mer D-vitamin.

Vitamin C och Antioxidanter

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Visste du att en stor apelsin innehåller lika mycket C-vitamin som en tredjedels paprika?

Dessutom hjälper det till att absorbera järn. Värme påverkar C-vitamin negativt, och om maten hålls varm under en längre tid eller värms flera gånger minskar mängden av vitaminet.

Kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Utöver detta har kalcium även andra viktiga roller i kroppen som blodkoagulering, energiomsättning och muskelfunktion.

Kalcium finns i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Protein och socker

Protein behövs för att bygga upp kroppens celler och för att bilda hormoner och enzymer. De fungerar som kroppens byggstenar och finns i nästan all mat vi äter, vilket gör att vi sällan får proteinbrist. Musklerna består mest av protein, och de som strävar efter att öka muskelmassa konsumerar därför ofta extra mycket protein. Överskott av protein lagras i kroppens fettreserver. Bra källor till protein finns i fisk, ägg, kyckling, mjölkprodukter som fil och yoghurt samt växtbaserade alternativ som ärter, bönor och linser.

Verums smaksatta produkter innehållet tillsatt naturligt vitt socker för att höja frukt- och bärsmakerna. Socker behövs för att balansera den sura smaken. Vi arbetar ständigt med att minska sockerhalten i produkterna utan att påverka smaken negativt. Verum använder inga artificiella sötningsmedel utan endast naturligt vitt socker för att bevara den naturliga och goda smaken. Om du föredrar produkter utan tillsatt socker, har Verum ett utbud av naturella, milda och krämiga fil- och yoghurtvarianter med olika fetthalter. Smaksätt efter eget önskemål med granola eller färska bär.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.