3 vanliga magproblem

IBS, glutenintolerans och laktosintolerans här till våra vanligaste magproblem. Här kan du lära dig mer om vad det innebär att leva med magproblem.

1. Laktosintolerans

Först – vad är ens laktos?
Laktos – mjölksocker – är en naturligt förekommande sockerart i mjölk, detta socker kallas även för disackarid.

Vad är då laktosintolerans?
Laktosintolerans innebär att man har en begränsad förmåga att bryta ner och absorbera laktos (mjölksocker) i tunntarmen. Den nedsatta förmågan att bryta ner laktos beror på en enzymbrist i tunntarmens slemhinna. Det medför att laktos fortsätter ner till tjocktarmen där tarmbakterier omvandlar den till bland annat gaser. Man kan i olika grad få uppspändhet, gaser, magsmärtor och diarré. Vanligtvis klarar den laktosintolerante av att konsumera mindre mängder laktos, men graden av känslighet varierar från person till person. Genom att kontinuerligt få i sig små mängder laktos kan en viss aktivitet av laktasenzymet bibehållas. Att helt sluta med all laktos innebär vanligtvis att laktasproduktionen avtar eller helt upphör och en följd av detta blir man då mer intolerant än vad man var ifrån början.

Kan man bara vara känslig mot laktos?
Absolut. Det är viktigt att skilja på laktosöverkänslighet och intolerans. Upplever du en svullen och gasig mage, då är du överkänslig. Blir du riktigt dålig med kramper och diarré så är du förmodligen intolerant. Ibland räcker det med att dra ned på den totala mängden mejeriprodukter för att minska belastningen på mage/tarm. Eller pröva en laktosfri produkt under en period och se hur du mår. Misstänker du intolerans så sök läkare.

2. Glutenintolerans

Först – vad är ens gluten?
Gluten är en sammansättning av proteiner som bland annat finns i råg, vete och korn.

Vad är då glutenintolerans?
Vid glutenintolerans så försvinner det så kallade tarmluddet varje gång du äter gluten, vilket kan resultera i att kroppen inte kan ta upp näring. Är du intolerant och äter gluten så aktiveras immunförvaret av en hittills okänd anledning, vilket sliter på kroppen och förstör tarmluddet.

Även här finns det en skillnad mellan överkänslighet och intolerans. Blir du svullen och gasig av bröd och pasta så är du förmodligen överkänslig. Får du riktiga magsmärtor, kramp och diarré så är du intolerant. Det bästa är att låta magen vila från alla typer av sädesslag under en period, gärna upp till 3 månader. Det finns utmärkt pasta på bönor och bröd bakat av frön och ris.

3. IBS – Irretable Bowel Syndrome

IBS är precis som det heter, en irriterad tarm (förkortning av Irretable Bowel Syndrome) och är väldigt besvärande för den som är drabbad. Symptomen är omväxlande hård och lös mage, smärtor och ofta psykisk nedstämdhet. Här får man föra en dagbok över både situationer och födoämnen och så om man hittar orsaker till sina besvär. En skonkost bestående av kokt fisk, kyckling, ris och grönsaker är bra för de flesta som lider av denna sjukdom. Undvik socker och mjölmat samt stekt och processad mat.
Mild yoghurt eller fil kan ofta fungera utmärkt.Många växer ifrån sin IBS som äldre, men den känsliga magen kan bestå genom hela livet.