6 vanliga frågor om immunförsvaret

Det är inte en myt att när man tar hand om magen mår man bra. Den största delen av immunförsvaret sitter nämligen i magen. Här får du råd och tips om hur du förstärker ditt immunförsvar.

1. Hur påverkar det jag äter immunförsvaret?

Immunförsvaret har till uppgift att skydda oss från virus och bakterier. Immunförsvar påverkas av vår livsstil som kost, motion och sömn. De värsta bovarna är stress, rökning, för hög alkoholkonsumtion och näringsfattig mat. När din kropp är försvagad är det lätt att dra på sig infektioner.
Immunförsvaret är ett av kroppens mest avancerade system som de flesta av oss inte ägnar någon tanke åt så länge vi håller oss friska. Drabbas vi däremot av en förkylning eller svårare infektion tar vi till alla möjliga huskurer. Genom att äta och leva sunt stärker du ditt immunförsvar regelbundet och med relativt enkla medel.

2. Varför blir jag nästan alltid sjuk efter stressiga perioder?

Stress och brist på sömn leder till att immunförsvaret inte kan hålla sig på topp. Utan tillräckligt med vila försvagas alla kroppsfunktioner, bland annat immunförsvaret.

3. Kan jag förbättra och stärka immunförsvaret?

Det är viktigt att äta allsidigt och varje dag få i sig frukt, grönsaker, proteinkällor och viktiga fettkällor. Vila, sömn och motion stärker också immunförsvaret.
Forskare har funnit att när vi får en daglig dos av goda bakterier, det vill säga probiotika och mjölksyrebakterier, är vi mindre benägna att bli förkylda.

4. Vad beror ett dåligt/nedsatt immunförsvar på?

En teori till att förkylningarna ökar vintertid är att när det blir kallt kyls nässlemhinnan ned av inandningsluften och det kan kanske försvaga försvaret mot virusangrepp.
En annan teori är att vi vistas mer inomhus och har andra människorna närmare under längre perioder, vilket kan öka smittorisken.
Förr i tiden tog människor det betydligt lugnare under vintern än vad vi gör idag. Det berodde dels på att dagarna var kortare och dels på att de behövde spara på energin så att maten skulle räcka fram till sommaren.
Att jobba så hårt som vi gjort de senaste tre, fyra decennierna, när kroppen egentligen behöver vila precis som naturen gör, kan vara en annan anledning till att vi kanske blir lättare mottagliga för förkylningar. Under vintern cirkulerar dessutom mer virus runt. På sommaren dödas viruspartiklar av solens ultravioletta ljus.

5. Hur påverkas immunförsvaret av graviditet?

Kvinnor har starkare immunförsvar än män. Man tror att det är de kvinnliga könshormonerna som påverkar och att skälet till kvinnornas starkare immunförsvar är förmågan till fortplantning. Kvinnor måste hålla sig friska för att bli gravida, sedan orka med den långa graviditeten och även klara av stressen med att mata, sköta och skydda den nyfödda bebisen.

6. Hur stärker jag bäst mitt immunförsvar?

– Öka ditt intag av mjölksyrebakterier – som bland annat finns i fil, yoghurt, surdegsbröd, syrade grönsaker, misosoppa och honung.
– Träning – gärna utomhus!
– Ät naturligt – honung, surkål (som inte har hettats upp)
– Vettiga tillskott – C-vitamin, zink, fläder (mot virus och bakterier) och propolis från hälsokosten

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.