Färskost är både enkelt och roligt att göra själv, och resultatet är otroligt gott. Här är ett recept med Fjällfil som bas som ger dig en krämig och smakrik färskost, perfekt att bre på mackan eller servera som ett lyxigt tillbehör.
(För 4 portioner)
3 dl gräddfil
Smaksättning:
Riven vitlök, hackad gräslök och timjan
1. Värm Fjällfil och gräddfil i en kastrull till 45-50°C, använd en termometer.
2. Häll den varma massan i en tät silduk eller i ett kaffefilter. Ställ in i kylskåpet och låt vasslen rinna av under natten. Smaksätt med riven vitlök, hackad gräslök och timjan. Du kan även experimentera med fler olika kryddor.
3. Smaka av med salt och peppar.
Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.
Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.
C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.
Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.