Recept

Filmjölksbröd

Baka på helgen – och njut hela veckan!
Vårt härliga hembakta bröd med mild fil, nötter och frukt. Serveras med färskost och någon krispig gröda.

Det här behöver du

3 hg torkade frukter (Ex. körsbär, aprikoser, russin).
3 hg frön & nötter (Ex. pecannötter, pumpakärnor, solrosfrön).
5 dl Verum fil naturell
4 dl mjöl
1.5 tsk salt
2 dl rågmjöl
1 dl (mörk) sirap
1 tsk bikarbonat

Så här gör du

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka torkad frukt och nötter.

Blanda nötterna med båda mjölsorterna och saltet.

Blanda filen med bikarbonat och blanda sedan samman med nötterna, mjölet och saltet. Tillsätt torkad frukt och sirap och rör sedan till smeten blir jämn och lättjobbad.

Smöra en brödform eller täck den med bakplåtspapper och häll sedan i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka två timmar.

Var lite extra försiktig mot slutet så att bröder inte blir för mörkt. Lägg i så fall på en bit folie för att skydda det.

När brödet gräddat färdigt låter du det svalna under en kökshandduk i rumstemperatur.