Varför köpa granola när du kan göra en ännu godare själv? Testa detta recept med blandade nötter, kokos, bär och kanel. Honung och äppeljuice ger naturlig sötma och lyfter granolan till nästa nivå. Perfekt som krispig topping på yoghurt eller filmjölk.
1 dl naturella nötter (t. ex. hasselnötter, mandlar, cashew- och paranötter)
1/2 dl naturella pumpakärnor
1/2 dl linfrön
4 dl havregryn
1/2 dl torkade tranbär
1/2 dl russin
1 dl riven kokos
1 dl koncentrerad äppeljuice
1/2 dl honung
1 msk kanel
1. Värm ugnen till 175°C.
2. Grovhacka nötterna.
4. Rör ihop äppeljuice, honung och kanel i en separat skål och häll blandningen över havregrynsblandningen. Blanda ordentligt.
5. Sprid ut blandningen jämnt på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i 15–20 minuter. Rör om efter halva tiden för jämn rostning. Ta ut och låt svalna.
6. Blanda tranbär, russin, pumpakärnor och linfrön när granolan svalnat. Förvara sedan i en lufttät burk.
7. Njut av granolan som topping på din favorityoghurt eller filmjölk.
Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.
Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.
C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.
Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.