Hemgjord granola

med bär, nötter och frukt

Hem » Hemgjord granola

Husligt och härligt! Dessutom busenkelt. Din egen granola gör du genom att blanda fritt med bär, nötter, frukt och annat gott som finns i skafferiet. Servera med vår härligt krämiga fil eller yoghurt.

Det här behöver du:

8 dl havregryn
2 dl hackade pecannötter
1 tsk flingsalt
1.5 tsk kanel
2 krm malen ingefära
1 dl flytande honung
2 tsk rivet apelsinskal
2 dl hackade mandlar
1/2 dl apelsinjuice
3 msk smält smör
1 tsk vaniljpulver
1 dl torkade, hackade körsbär

Så här gör du:

Sätt ugnen på 140 °C och lägg ut bakplåtspapper över en plåt.
Vänd runt pecannötter, salt, havregryn, mandlar, kanel och ingefära i en bunke eller skål.

Blanda apelsinjuicen, honungen, det smälta smöret, apelsinskalet och vaniljpulver omsorgsfullt och häll sedan ned i den första bunken. Rör runt och sprid sedan ut blandningen över plåten.
Grädda i cirka 50 minuter eller tills granolan fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut den och låt svalna i en bunke eller burk (utan lock) under några minuter. Vänd därefter försiktigt i frukt och choklad. Granolan förvaras sedan i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.