Härligare helg – eller lyxigare vardagslyx?
Vår fantastiska yoghurttårta på granolabotten blir en given favorit för såväl stora som små.
Till bottnen:
1 dl kokosolja
200 g granola
Till fyllning:
7.5 dl Verum yoghurt vanilj
1 tsk kardemummakärnor
Till hallonsåsen:
0.5 dl röda vinbär
2 dl hallon – färska eller frysta.
2 msk vatten
2 msk farin- eller råsocker (Mindre av det söta ger en syrligare sås).
1 lime, skalet och saften.
Granolabotten
Mixa granolan lätt i en matberedare. Blanda med kokosoljan i en skål. Tryck ut granolan i en springform klädd med bakplåtspapper.
Yoghurtfyllning
Häll upp yoghurten och blanda i kardemummakärnor som krossats med mortel. Häll sedan yoghurten över bottnen och låt vila i frysen minst tre timmar.
Bärsåsen
Använd en matberedare eller mixer för att blanda bär och eventuellt socker till en slät sås.
Ungefär en halvtimme innan tårtan ska stå på bordet så lyfter du ut den ur frysen. Häll försiktigt ut bärsåsen och dekorera med en grön kvist och några bär.
Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.
Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.
C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.
Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.