Filmjölksbröd

med frukt

Hem » Filmjölksbröd

Baka på helgen – och njut hela veckan!
Vårt härliga hembakta bröd med mild fil, nötter och frukt. Serveras med färskost och någon krispig gröda.

Det här behöver du:

3 hg torkade frukter (Ex. körsbär, aprikoser, russin).
3 hg frön & nötter (Ex. pecannötter, pumpakärnor, solrosfrön).
5 dl Verum fil naturell
4 dl mjöl
1.5 tsk salt
2 dl rågmjöl
1 dl (mörk) sirap
1 tsk bikarbonat

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka torkad frukt och nötter.

Blanda nötterna med båda mjölsorterna och saltet.

Blanda filen med bikarbonat och blanda sedan samman med nötterna, mjölet och saltet. Tillsätt torkad frukt och sirap och rör sedan till smeten blir jämn och lättjobbad.

Smöra en brödform eller täck den med bakplåtspapper och häll sedan i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka två timmar.

Var lite extra försiktig mot slutet så att bröder inte blir för mörkt. Lägg i så fall på en bit folie för att skydda det.

När brödet gräddat färdigt låter du det svalna under en kökshandduk i rumstemperatur.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.