Här är några råd för en friskare mage och bättre maghälsa:
- Stress påverkar din mage och bakteriebalansen i tarmarna negativt, så försök att minska stressnivåerna i ditt liv. När du slutar stressa hjälper du magen att återfå en bättre bakteriebalans.
- Ta korta pauser i vardagen för att ta några djupa andetag och tänka på glada minnen och något du längtar till – det främjar ditt välmående. Filgood i vardagen är viktigt!
- Undvik godis och snabbmat. Välj i stället hälsosammare alternativ som naturell yoghurt eller fil, toppa med banan, 1 tsk svensk honung och lite nötter. Mixa allt tillsammans för en god smoothie om du har bråttom! Se fler recept.
- Förhindra gasbildning i magen genom att minska intaget av kål, ärtor, mjölmat och tuggummi. Tänk också på att tugga maten ordentligt så att maten inte kommer ned i för stora bitar.
- Lyssna på din mage! När magen signalerar att det är dags att besöka toaletten, försök då ta dig den tiden som behövs och skapa en regelbunden rutin. Sträva efter att hitta en lugn stund för detta varje dag.
- Om du ofta upplever magbesvär efter måltider, skriv en mat- och toadagbok för att identifiera ett mönster. Uteslut en råvara i taget som en vecka utan gluten, en vecka laktosfritt osv och fortsätt dina iakttagelser under tiden.
- Fibrer kan också vara svårsmält för vissa magar, så försök hålla nere mängden under en tid för att se om besvären lättar.
- Även hur och var du äter maten kan ha inverkan på dina besvär. Försök äta regelbundet och i en lugn och avlsappnad miljö för att minimera besvär.
Hjärnan och magen är bästa vänner och behöver balans för att du ska må bra.
Har du haft en period med mycket godis, alkohol, processad mat eller kanske ett kraftigt sötsug? Då kan en måltidsdagbok kan vara till hjälp. Skriv ned dina planer för frukost, lunch och middag och skapa en målbild för hur du vill att din dag ska se ut. Skriv sedan ned hur dagen blev och utvärdera efter två veckor.
Måltids-
dagbok
Det är den tiden som krävs för att hjärnan ska fatta att det är en beteendeförändring på gång. Undvik all sötad och processad mat under denna period. Satsa i stället på naturell fil eller yoghurt med osötad müsli och färska bär till frukost, och välj proteinrika måltider med ägg, kyckling eller fisk tillsammans med rikliga mängder grönsaker till lunch och middag.
Våra recept
Verum innehåller antioxidanter
Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.
Verum är en naturlig källa till kalcium
Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.
Verum är en naturlig källa till
vitamin C
C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.
Verum är en naturlig källa till
vitamin D
Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.