Hem » Hälsa » Boosta immunförsvaret

TA HAND OM DIN MAGE

Boosta immunförsvaret

Här får du tips och råd om hur du stärker och boostar immunförsvaret genom att ta hand om din mage.

Den största delen av immunförsvaret sitter i magen.

Immunförsvaret, som skyddar dig mot virus och bakterier, påverkas av din livsstil som kost, motion och sömn. Stress, rökning, överdriven alkoholkonsumtion och näringsfattig mat är de största bovarna. Vi uppmuntrar dig att tänka långsiktigt och ta hand om din kropp på ett roligt och inspirerande sätt, med bland annat goda, enkla och varierande mellanmål och snacks från våra recept. Vi vill också tipsa om lite mer filgood i vardagen.

När din kropp är försvagad, till exempel av stress, brist på sömn eller dålig kost, ökar risken för infektioner. Immunförsvaret kan enkelt stärkas genom en mångsidig kost med frukt, grönsaker, proteiner och viktiga fetter.

För att skapa rutiner och hålla fast vid dem under en längre tid, behövs goda smaker och enkelhet.

Vi hör ofta att ett starkt immunförsvar börjar i magen, eftersom 70 till 90 procent av våra immunceller finns där. De goda, probiotiska bakterierna är bästa vän med både magen och immunförsvaret, och balansen mellan dessa bakterier är viktig. Brist på goda bakterier kan leda till magbesvär som diarré, förstoppning och uppblåsthet.

När man mår bra är det enklare att leva livet!

Dessutom påverkar det även immunförsvaret, vilket kan leda till både allergier och tarminflammationer. De goda bakterierna fungerar som immunförsvarets bästa kompis och hjälper till att hålla immuncellerna vid god hälsa. Immunförsvaret tränas också genom rätt sorts bakterier i kosten. Om du tar bort bakterierna från maten du äter kan immunförsvaret slumra till. Under stressiga perioder äter vi ofta sämre än i vanliga fall, vilket är en av anledningarna till att många blir sjuka efter att ha stressat under en längre tid.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.