Hem » Hälsa » Laktosfritt

ÖVERKÄNSLIG ELLER INTOLERANT?

Laktosfritt och laktos

Här kan du lära dig mer om vad det innebär att leva med laktosintolerans.

Laktos, även kallat mjölksocker, är en naturligt förekommande sockerart i mjölk. Vid laktosintolerans har du svårt att bryta ner och absorbera laktos i tunntarmen på grund av enzymbrist i tunntarmens slemhinna. Det kan leda till gaser, uppsvälldhet, magsmärtor och diarré. En del överkänsliga personer kan hantera små mängder laktos genom att gradvis utsätta sig för det. Att gradvis minska laktosintaget bevarar laktasenzymaktivitet, medan att sluta helt ofta leder till ökad intolerans. Skillnaden mellan överkänslighet och intolerans ligger i symtomen. Om du upplever gaser och svullnad kan det vara överkänslighet, medan svåra kramper och diarré kan tyda på intolerans. Att minska på mejeriprodukter eller prova laktosfria alternativ kan vara till hjälp för att minska belastningen på mage och tarm.

Om du misstänker intolerans bör du
kontakta en läkare.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.