Hem » Hälsa » Mjölksyra-bakterier

MAGENS BÄSTA VÄN

Vad är probiotika och mjölksyra-bakterier?

Du har säkert hört ordet mjölksyrabakterier och probiotika många gånger. Men vad är det egentligen? Och vad är det bra för? Här reder vi ut begreppet.

Mjölksyrebakterier och tarmflorans roll

Mjölksyrabakterier har egentligen inget med mjölk att göra, som man kan tro, utan är ett samlingsnamn för bakterier som producerar mjölksyra. Människan har historiskt använt mjölksyrabakterier för att spara och bevara råvaror och förbättra smak och konsistens i vissa livsmedel. De finns naturligt i matvaror som syrade mjölkprodukter och grönsaker, samt i den normala bakteriefloran hos oss människor.

Mjölksyrabakterierna hjälper till att bryta ned sockerarter till mjölksyra, skyddar oss mot skadliga bakterier och ökar mängden av andra goda bakterier. Deras främsta uppgift är att skydda oss från sjukdomsframkallande bakterier och underlätta matsmältningen, vilket gör det möjligt för kroppen att absorbera viktiga näringsämnen som håller oss friska och starka.

I tjocktarmen har vi hela 1,5 kg bakterier som utgör vår tarmflora! Denna är av stor betydelse för vår hälsa.

Mjölksyrabakterier utgör de ”goda” bakterierna i kroppen och återfinns främst i mag- och tarmkanalen. En obalans av eller brist på dessa bakterier kan leda till besvär och sjukdomar. Därför är det viktigt att inkludera dem i kosten eller få i sig dem genom tillskott. 

Stärk immunförsvaret med mjölksyra-bakterier

Syrade livsmedel som surkål, kimchi och kombucha samt mejeriprodukter är utmärkt att äta för att tillföra mjölksyrabakterier som håller din mage i balans och stärker ditt immunförsvar. Förutom fermenterade livsmedel, är probiotikarika livsmedel som vitlök, lök, purjolök, sparris och bananer också bra för din mage. Livsmedel som innehåller mycket probiotika hjälper de goda bakterierna i tarmen.

Balans för magen med probiotika

Probiotika är också viktiga för att stärka immunförsvaret genom att främja produktionen av immunceller i tarmen. Detta kan förbättra kroppens förmåga att bekämpa infektioner och minska risken för autoimmuna sjukdomar.

Mjölksyrabakterierna hjälper till att bryta ned sockerarter till mjölksyra, skyddar oss mot skadliga bakterier och ökar mängden av andra goda bakterier. Deras främsta uppgift är att skydda oss från sjukdomsframkallande bakterier och underlätta matsmältningen, vilket gör det möjligt för kroppen att absorbera viktiga näringsämnen som håller oss friska och starka.

Probiotika kan förkorta varaktighet och minska svårighetsgraden av luftvägsinfektioner som förkylning och influensa.

Skydd mot förkylningar

Förkylningssäsongens ökning under vintern kan bero på flera faktorer som kallare väder som kan påverka immunförsvaret då nässlemhinnan kyls ned av inandningsluften som i sin tur kan försvaga försvaret mot virusangrepp, men också ökad smittorisk när vi människor vistas mer inomhus i närheten av varandra. Vår moderna livsstil, med konstant aktivitet även under vintermånaderna, kan också vara en anledning till att vi blir mer mottagliga för förkylningar eftersom vi behöver vila och återhämtning.

Mängden cirkulerande virus ökar dessutom under vintern, eftersom solens ultravioletta ljus dödar viruspartiklar på sommaren. Forskare har funnit att när vi får en daglig dos av probiotika och mjölksyrebakterier, är vi mindre benägna att bli förkylda.

Verum innehåller antioxidanter

Verum innehåller inte bara unika bakterier och låg sockerhalt utan är också rikt på antioxidanter och andra näringsämnen. Det är inte alltid lätt att veta på vilket sätt vitaminer och mineraler gynnar kroppen, därför beskriver vi några av dem lite extra här.

Verum är en naturlig källa till kalcium

Kalcium är den viktigaste byggstenen i skelettet och tänderna och behövs för deras normala funktion. Du kan hitta kalcium i en mängd olika livsmedel som fil och yoghurt samt nötter och bladgrönsaker.

Verum är en naturlig källa till
vitamin C

C-vitamin är något vi behöver få i oss dagligen eftersom det inte lagras i kroppen och absorberas effektivt från alla livsmedel. Det stödjer immunsystemet, skyddar celler mot oxidativ stress, fungerar som en antioxidant och främjar bildandet av kollagenproteiner i kroppen.

Verum är en naturlig källa till
vitamin D

Vitamin D är en fettlöslig vitamin som har olika funktioner i kroppen. Det behövs för att bygga ett starkt skelett, bibehålla immunförsvarets normala funktion samt normala benstomme.