
Gluten – känslig eller intolerant?
Glutenintolerans och hör till ett av våra vanligaste magproblem. På den här sidan har vi tagit hjälp av en kostrådgivare för att förstå lite mer om hur magen fungerar. Här kan du lära dig mer om vad det innebär att leva med glutenintolerans.
Först – vad är ens gluten?
Gluten är en sammansättning av proteiner som bland annat finns i råg, vete och korn.
Vad är då glutenintolerans?
Vid glutenintolerans så försvinner det så kallade tarmluddet varje gång du äter gluten, vilket kan resultera i att kroppen inte kan ta upp näring. Är du intolerant och äter gluten så aktiveras immunförvaret av en hittills okänd anledning, vilket sliter på kroppen och förstör tarmluddet.
Även här finns det en skillnad mellan överkänslighet och intolerans. Blir du svullen och gasig av bröd och pasta så är du förmodligen överkänslig. Får du riktiga magsmärtor, kramp och diarré så är du intolerant. Det bästa är att låta magen vila från alla typer av sädesslag under en period, gärna upp till 3 månader. Det finns utmärkt pasta på bönor och bröd bakat av frön och ris.